Boj o mladých ľudí pre strojárske odvetvia naberá konkrétnu podobu

24.10.2013 Liptovský Mikuláš

23.10.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Stretnutia strojárskych spoločností s výchovnými poradcami zo základných a stredných škôl v Liptovskom Mikuláši padli na úrodnú pôdu. Vďaka aktívnej spolupráci sa ponuka strojárskych odborov v meste rozšíri už v budúcom školskom roku.
Od apríla tohto roka hľadalo mesto so zástupcami strojárskych spoločností a školami na území mesta spoločné riešenia, ako prelomiť dvadsaťročný nezáujem mladých ľudí o vzdelávanie sa v strojárenskom odvetví. „Prvým krokom boli návštevy výchovných poradcov so žiakmi priamo vo výrobných podnikoch, kde našli viac než dobré pracovné podmienky,“ uviedol primátor mesta Alexander Slafkovský a iniciátor vzájomnej spolupráce.

Nový maturitný odbor
Do procesu riešenia prizvala mikulášska radnica aj Žilinský samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom stredných škôl. „Poslali sme im žiadosť o otvorenie maturitného odboru mechanik strojov a zariadení zatiaľ pre pätnásť žiakov. Od nového roka k nám môžu záujemcovia posielať prihlášky,“ povedal Drahomír Krčmárek, riaditeľ Strednej odbornej školy polytechnickej (SOŠ) v Liptovskom Mikuláši. „Chceme, aby sa žiaci postupne zapraxovali. Hneď od začiatku dostanú základy potrebného moderného technického kreslenia a od druhého do štvrtého ročníka budú vykonávať odborný výcvik na svojich možno budúcich pozíciách. Záujem zo strany firiem tu je, aj s možnosťou finančnej podpory,“ dodáva D. Krčmárek.
Ďalšími odbormi čiastočne spĺňajúcimi požiadavky strojárskych firiem sú na SOŠ stavebnej učebný odbor strojný mechanik a na SOŠ polytechnickej odbory agromechanizátor opravár a mechanik elektrotechnik.

Aktívne zapojenie rodičov
Počas novembra zamerajú školy rodičovské združenia na zákonných zástupcov žiakov, ktorým budú za účasti zástupcov strojárskych firiem predstavené jednotlivé možnosti uplatnenia sa. Najväčšou možnosťou propagácie budú mať školy a firmy na Burze stredných škôl, ktorá sa uskutoční 3. decembra 2013 v nákupnom centre Stop Shop v Liptovskom Mikuláši.
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región